En TT-penna i Paris

charlie

Förra veckans terrorattack i Paris mot tidningen Charlie Hebdo berörde oss på grafikavdelningen på många olika sätt. Främst genom att medmänniskor och illustratörskollegor föll offer för brutalt våld. Dessutom utmynnade terrordådet i ett hektiskt nyhetsarbete som varade i tre dagar.

Det är svårt att göra begriplig och förklarande grafik under en pågående nyhetshändelse. Eftersom grafikproduktion är tidskrävande ligger man hela tiden steget efter. Det är knepigt att avgöra när en grafik är relevant att lägga ut, då det ständigt dyker upp nya uppgifter och det är svårt att avgöra vad som är bekräftat och riktigt, och vad som enbart är rykten. Vi var fler tecknare som samtidigt arbetade med händelsen och vi producerade totalt nio stycken grafer för webb/direktrapportering och fem stycken för tidningstryck. Här kan du se alla de graferna.

I det här fallet lyckades vi bra med att åstadkomma en grafik som fortfarande var aktuell i tidningen dagen efter. Det är ofta nästintill omöjligt att leverera grafik till tidningarna vid sex-tiden på kvällen, som ska hålla till följande morgon när mycket kan hända under natten.  Vår strategi är att alltid utelämna detaljer som kan komma att ändras till exempel antal döda, skadade osv. I detta fall hade vi även turen med oss då inget väsentligt hände som gjorde vår grafik inaktuell.

SGB-CMYK
Johan Hallnäs lyckades med att visa det väsentligaste delarna av händelseförloppet i denna grafik som publicerades på lördagen, tre dagar efter attentatet mot Charlie Hebdo.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s