En grafik kan betyda så mycket

Tisdag den 20 januari skriver TT:s Mattias Areskog om fördelningen av världens resurser. Enligt en rapport from brittiska Oxfarm äger en procent av jordens befolkning 48 procent av jordens tillgångar. Och mest av allt äger amerikanen Bill Gates, grundare av Microsoft, god för 687 miljarder kronor.

Johan Hallnäs gjorde den här grafiken för att visuellt förklara ojämlikheten i världen. DU ser Gates nere i vänstra hörnet.
Johan Hallnäs gjorde den här grafiken för att visuellt förklara ojämlikheten i världen. Du kan se Bill Gates nere i vänstra hörnet.

Men för Bill Gates kom en annan grafik att spela stor roll. På en flygning satt han och läste New York Times. En av artiklarna handlade om hur många människor i världen som årligen dör därför att de inte har tillgång till rent vatten. Till artikeln fanns en något upparbetad faktaruta. En grafik.

Faktatabell i New York Times
Faktatabell i New York Times

Med hänvisning till WHO listades dödliga sjukdomar som drabbar människor utan tillgång till rent vatten. Diarré tar drygt 3 miljoner människoliv varje år och andra sjukdomar skördar ytterligare över 400 000 offer. Bill Gates har efteråt berättat: – Det var inte så mycket artikeln som grafiken i anslutning till texten som grep tag i mig. Jag förstod hur allvarligt det var när jag såg det så tydligt uppställt. Resultatet blev att Bill Gates och hans fru beslutade att rent vatten skulle bli en av de stora satsningarna när de skänkte pengar från de stiftelser de byggt upp med sin stora förmögenhet. Och som ett resultat av den lilla oansenliga grafikrutan i NYT har många människors liv kunnat räddas. Ibland kan en grafik betyda mer än vad vi någonsin kunnat ana när vi gjorde den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s