Föreläsning på Hyper Island

Innan jul föreläste jag och Paloma på Hyper Island. Jens Finnäs på J++ höll i en kurs i ”Data visualization and storytelling” för de som läser Digital Data Strategist-programmet där, och tog in oss som gästföreläsare.

Vi pratade bland annat om dataviz och storytelling från vårt perspektiv, om hur viktigt det är med research och förarbete innan man bestämmer sig för en form, och vad man ska tänka på under processen.

...pratar om datavisualisering och infografik.
Paloma pratar om datavisualisering och infografik.

Vi avslutade föreläsningen med att dela upp deltagarna i grupper och ge dem en uppgift. Vi ville att de skulle applicera det vi pratat om och hitta en story.

How did you get here today?
How did you get here today?

För att förenkla researchen fick de utgå ifrån data de redan hade, nämligen sina egna upplevelser. De skulle hitta en story, intressant data att visualisera i deras resväg till skolan. Därefter fick de göra en enkel skiss för att presentera sin idé och fundera över utvecklingsmöjligheter.

Den här gruppen valde att jämföra hur mycket tid de lägger på olika aktiviteter från det att de vaknar fram tills att de är på skolan.
Den här gruppen valde att jämföra hur mycket tid de lägger på olika aktiviteter från det att de vaknar fram tills att de är på skolan.
Här tog man gruppens totala pendling under ett år och jämförde både sträckor och tid med olika saker, exempelvis hur många till månen de hade kommit.
Här tog man gruppens totala pendling under ett år och jämförde både sträckor och tid med olika saker, exempelvis hur mycket av Days of our lives du hade hunnit se.
Den här gruppen jämförde längden på deras resevägar, färdmedeö och deras sinnesstämning under resans gång. Kanske  30 minuter på cykel är trevligare än 10 minuter i tunnelbanan?
Den här gruppen jämförde längden på sina resvägar, färdmedel och deras sinnesstämning under resans gång. Kanske 30 minuter på cykel är trevligare än 10 minuter i tunnelbanan?
Tiden du lagt på att pendla, vad hade du kunnat göra istället? Det har den här gruppen undersökt.
Tiden du lagt på att pendla, vad hade du kunnat göra istället? Det har den här gruppen undersökt.
Här har gruppen tagit en persons resa och jämfört hur den skulle se ut med olika fordon. Tiden, kostnader och utsläpp.
Här har gruppen tagit en persons resa och jämfört hur den skulle se ut med olika fordon. Tid, kostnader och utsläpp.
Hade man kunnat plugga i rymden och tjänat på det tidsmässigt? Det tog den här gruppen reda på.
Hade du kunnat plugga i rymden och tjänat på det tidsmässigt? Det tog den här gruppen reda på.

Det var väldigt kul att se hur studenterna tolkade uppgiften.

Tiden vi lägger på att pendla till och från jobb och skola är nog inget vi gärna tänker på, men istället för att förargas kunde vi kanske göra något med den. Vad man väljer att göra är upp till var och en. Kanske lyssna på favoritlåten, lära sig ett nytt språk, eller varför inte läsa en trevlig blogg? 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s