Semestervikarierna – Veteranen och rookien

Vi som ska arbeta som vikarier i sommar heter Björn Hellström och Susanne Lindeborg. Här kommer en kort presentation av oss följt av fem frågor till Björn, ställda av mig – Susanne. ”Frågor från rookien till veteranen.”

Björn 
har varit grafikansvarig på Sydsvenska Dagbladet i Malmö i sju år. Slutade där vid nyår 2014/2015 för att driva egen firma inom visuell presentation. Älskar kartor och vad data och siffror kan avslöja om man hanterar materialet på rätt sätt.

Jag, Susanne, har precis tagit examen i Informationsdesign vid Mälardalens högskola. Frilansar som grafisk formgivare/illustratör sedan 2011. Älskar utmaningen i att förklara och förtydliga med hjälp av bilder. Tror på att bra visuellt material inspirerar människor till att ta till sig ny kunskap och skapar samtalsämnen mellan individer. Främsta förebilder är den mycket konstnärlige Fernando Baptista, grafiker på National Geographics som ofta går från skulptering till digitalalt bildarbete, vilket skapar en skön känsla och ett personligt uttryck. Sen Hans Rosling förstås för hans extremt inspirerande sätt att förmedla statistiska data.

Fem frågor till Björn:

Hur definierar du en bra grafik?

– I en bra grafik kan du välja att plocka de bitar som du vill ha. De du eftersöker. Vill du fördjupa dig ska du också kunna göra det. Den måste fungera rent visuellt också. Med Storytelling ska det gå i någon form av kronologisk ordning om det finns en sådan i historien. Sen ska färger samspela och ge rätt känsla för den som tittar på den. Du ska komma rätt i din tankegång för att förstå vad det är man vill berätta. Det finns ganska mycket att tänka på; val av symboler, styrka i färger, kombinationen av färger. Typsnitt spelar också stor roll för vilken känsla du vill förmedla. Tunga typsnitt, groteska typsnitt, ger en känsla av en aktuell nyhetshändelse medan magra ger en featurekänsla. Man får inte den omedelbara allvarskänslan.

Finns det en risk för att man som grafiker kommer för långt ifrån läsarna när man blir specialist inom ett område? Som t.e.x i arbetet med statistiska data och utformande av grafer. Att man börjar göra grafik mer för grafiker än för läsare?

– Absolut är det så! Det är en jättestor fråga tycker jag. En ständig fråga. Speciellt i början tycker jag att jag gick i väg. Jag ville bara göra mer och mer avancerade saker och till slut var det ingen som ville läsa det. Det var så nördigt att det inte blev bra. Sen beror det på vilken läskrets man har. Inom sportens värld finns det miljoner fotbollsfans som skulle gå ned på varenda liten detalj och tycker det är jätte intressant. I ett nyhetsmedium som här på TT så ska du försöka hitta en allmän åskådning, en allmän form. Det måste beröra många.  

Vilken grafik som du skapat minns du bäst och varför?

– Den som jag gillar mest just nu gjorde jag för ca ett år sedan. Det är en digital grafik om Skånes alla musikfestivaler i Skåne med närområde förra sommaren. Där man kunde klicka sig fram. Det fanns också en tidslinje i botten. Som jag är stolt över att jag lyckades göra, som är interaktiv med en stor karta. Den är funktionell. Att berätta om grafik är egentligen lite paradoxalt, säger Björn och visar den på datorn.

Länk till Björns grafik: https://goo.gl/ZFoWfp

– Sen har jag andra grejer, mer traditionella grafiker. Jag tycker det är jätteroligt att göra uppslagsgrafik. Som vi gjorde på 10 års minnet av tsunamin som var i vintras nu. Det är tacksamt att jobba med något 10 år efter för då finns alla fakta. Då kan man göra en riktigt bra grafik.

Grafiker du beundrar?

Jag beundrar Alberto Cairo. För att han är så otroligt kunnig. En förespråkare och en missionär för allt som har med nyhetsgrafik att göra. Sen beundrar jag Tomas Molén på Svenska Dagbladet. Han är otroligt duktig. Hans grafik för ett par år sedan om Schlagern. Den digitala är genialisk. Jag är otroligt imponerad.  

Varför är nyhetsgrafik viktig? Vad tillför den för läsarna?

– Det är ett tredje sätt att berätta historier. Vissa saker lämpar sig bättre att berätta i grafikform. Framför allt så gör det att det blir översiktligt, du kan lägga upp ett scenario i grafiken så att du läser den i rätt ordning och får med allting, du kan styra (leda?) en läsare. Samtidigt så kan du ögna i en grafik, du kan plocka bitar. Som du inte kan göra på samma sätt i en text och framförallt inte i en film.

Vi ser fram emot en spännande grafiksommar här på TT och önskar alla grafiker och övriga läsare en trevlig semester!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s